Kenniscentrum

10.000 PipeFeeder in gebruik genomen

Krachtvoer doseren in de melkstal steeds populairder

10.000 PipeFeeder in gebruik genomen

Zes jaar geleden stond Henk Hanskamp in de melkput. Tevreden keek hij hoe de koeien vlot de melkstal in kwamen. De eerste brokken rammelde via de CrisyDos (voorloper PipeFeeder) in de voerbak en de koeien lieten zonder voorbehandelen zo de melk schieten. Maar even later zag hij de verbeterpunten. 

Ontwikkeling van de PipeFeeder

Melkstalvoedering geeft een piek oxytocine, waardoor koeien de melk beter laten schieten, veel veehouders zagen echter nog veel nadelen. Met deze gedachten is Henk samen met Bart Pennings, engineer bij Hanskamp, begonnen aan de ontwikkeling van de PipeFeeder. De uitdaging was een krachtvoerdosator ontwikkelen die  voeren in de melkstal weer op de kaart zou zetten. Dit moest een dosator zijn, die een lage valhoogte heeft, waardoor er geen stof en herrie vrijkomt. Ook moest deze anti-mors zijn, zodat de koeien niet meer beukten. Deze dosator moest ook een eind maken aan de onrust en het aftrappen van het melkstel, dit door de brokken in kleine porties over de melktijd te verdelen, waardoor koeien een constante focus op de voerbak behouden blijft.

Vele gesprekken later, kreeg op de tekentafel de krachtvoerdosator steeds meer vorm. De eerste prototypes werden in elkaar gelast en de eerste testen konden van start gaan. Toen ook deze succesvol bleken te zijn, was de dosator klaar om de markt op te gaan en kreeg het, de toepasselijke naam: PipeFeeder.


Eén van de eerste gemonteerde PipeFeeders in 2011. Na een aantal dooronwikkelingen is de PipeFeeder nu ook verkrijgbaar in groen, zwart, rood en oranje.

 

Bewezen in de praktijk

Nu zes jaar later heeft de PipeFeeder zichzelf bewezen in de praktijk; verkocht in 18 verschillende landen via meer dan 300 melktechniekdealers. Voeren in de melkstal wordt steeds populairder. De PipeFeeders wordt steeds meer een begrip voor zowel melkstalvoedering als voor het krachtvoerstation of de melkrobot. 

In december 2016 is er in Doetinchem een klein feestje gehouden. De 10.000e PipeFeeder was in elkaar gezet en verstuurd richting melktechniekdealer van Leeuwen Mechanisatie in Leidschendam. Zij hebben de 10.000e PipeFeeder geïnstalleerd in een 2x6 30° visgraat melkstal met MultiFrames bij Kaasboerderij de Vierhuizen in Zoeterwoude. Deze hebben de stal eind februari in gebruik genomen.
 


2x6 PipeFeeders worden geassembleerd en klaargemaakt voor verzending


10.000e PipeFeeder ligt klaar voor verzending bij Hanskamp
 

Arbeidsgemak met de PipeFeeder

Kaasboerderij de Vierhuizen is een biologische melkveebedrijf met 45 melkkoeien en een eigen kaasmakerij. Ze hebben een nieuwe stal gebouwd op een nieuwe locatie voor 60 melkkoeien. In de maatschap zitten vader Theo van Leeuwen, zoon Freek en zijn vrouw Nicole. Theo geeft aan dat de keuze voor het verstrekken van krachtvoer in de melkstal voor hen snel gemaakt was. “Het zorgt er voor dat de koeien op een vast tijdstip de krachtvoeropname hebben, waardoor de weidegang optimaal is.”


v.l.n.r. Melkveehouder Freek van Leeuwen, Hanskamp engineer Bart Pennings, Frank Verbeij en Ton van Leeuwen van melktechniek dealer Van Leeuwen Mechanisatie bij de 10.0000e PipeFeeder

Tijdens de rondleiding over het bedrijf, laat Freek ons de vorige melkstal zien. “Hier voerden we ook al in de melkstal. De vorige dosators, waren onnauwkeurig en koeien konden zelf zorgen dat ze extra brokken kregen.” Zeker in de extensieve veehouderij, waar de krachtvoergift beperkt is, is een exacte dosering erg belangrijk. Ook is een groot pluspunt dat de PipeFeeder een gesloten systeem is, waardoor er geen rommel van buitenaf bovenin krachtvoervoorraad kan komen.

De nieuwe melkstal is een 2x6 visgraat melkstal voorzien van MultiFrames en PipeFeeders. Er wordt nu naar volle tevredenheid gemolken in de nieuwe stal. “We melken nu bijna 3 weken in de nieuwe stal. De melkproductie lijkt hoger dan voorheen. We merken vooral ook dat de koeien makkelijk de melkstal in komen en dat levert een stuk arbeidsgemak voor ons op.”


2x6 30° visgraat melkstal met MultiFrames, PipeFeeder en SAC aansturing

Blijf op de hoogte

We houden u graag op de hoogte van onze ontwikkelingen en innovaties

 • Hanskamp innovaties
 • Innovatief en praktisch
 • Doordacht, degelijk, duurzaam
 • Punten voor de Maatlat duurzame veehouderij
 • Maatwerk
 • Met beide benen in de praktijk
 • Exacte dosering van krachtvoer en additieven
 • Bewezen kwaliteit
 • Uniek
 • Koecomfort ten top
 • Universele systemen

Direct advies

Bent u op zoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Adresgegevens

 • Hanskamp
 • Broekstraat 17
 • 7009 ZB Doetinchem
 • Nederland

Openingstijden

 • ma t/m vr. 8.00 - 17.00 uur
 • Telefoon:
 • Fax:
 • E-mail: