Kenniscentrum

Een spin in de stal

Spider verstrekt krachtvoer

Een spin in de stal

Een krachtvoercomputer die met elke vorm van koeherkenning overweg kan. Hanskamp, bekend van onder meer de PipeFeeder, heeft de Spider ontwikkeld. En die kan dat.
 

Tekst: Gertjan Zevenbergen (bron: Veehouderij Techniek)

Wie nog werkt met de Nedap Popular of een oude Westfaliavoercomputer en voerstation, zal bij een defect aan die apparatuur tot de ontdekking komen dat deze apparaten niet meer zijn te repareren. De fabrikanten ondersteunen de apparatuur namelijk niet meer. Tot voor kort was er maar één oplossing: een nieuw voersysteem. Tegelijkertijd moet je dan ook alle transponders vervangen die in het oor, aan de hals of aan de poot van het dier hangen. Die communiceren namelijk niet meer met het nieuwe systeem. Dat kost zo’n 50 euro per nieuwe sensor. Jammer van het geld, ze werken immers nog steeds goed. Daarom ontwikkelde  Hanskamp, bekend van onder meer de PipeFeeder, de Spider. Dat is een eenvoudig  krachtvoersysteem dat vooral melkveehouders zal aanspreken die geen uitgebreid automatiseringsprogramma willen of nodig hebben.  

Enkele printplaat
De spider bestaat uit een centrale computerkast die wordt gemonteerd op een paal op één  aan de voerboxen in de stal. Een 24volt-voeding, een stukje verderop om storingen te voorkomen, voorziet deze centrale computer van stroom. In de kast is een enkele printplaat te vinden. Er zijn zestien ingangen. Een voor elke antenne die een koe moet herkennen. Er zijn ook zestien uitgangen aanwezig. Aan elke uitgang kun je een motor koppelen. Denk aan een motor die het krachtvoer doseert. Met de elektronica in een Spider-kast kun je zo vier voerboxen aansturen en in elke box vier soorten krachtvoer verstrekken. Je kunt met een enkele besturingskast ook in één 2x8-melkstal één krachtvoersoort verstrekken. Om storingen te voorkomen, scant het apparaat alle antennepoorten continu, maar slechts één per keer. De kans dat je een koe mist is nihil, blijkt bij een bezoek aan één van de proefbedrijven waar het systeem wordt getest. Heb je meer voerboxen, een grotere melkstal of staat er een voerbox aan de andere kant van de voergang? Dan is een tweede Spider-kast nodig. Die moet middels een UTP-netwerkkabel met de eerste kast worden verbonden. Inregelen van de apparatuur is niet nodig.

Het apparaat herkent automatisch de poottransponders, oormerken en halsbanden van alle merken. Hoe oud ze zijn, maakt niet uit. Hanskamps Spider kan overweg met zogenoemde full- en halfduplex-transponders waarbij hij alle frequenties tussen 120 en 134,2 kHz afluistert. Een frequentie die met name de oude transponders gebruiken om gegevens te verzenden. Vanaf de voergang kun je controleren of de voerboxen functioneren. Als het apparaat in bedrijf is lichten op de kast namelijk verschillende leds op. Er zijn vier ledstrips met elk vier afzonderlijke leds. Voer je in krachtvoerboxen dan is elke ledstrip gekoppeld aan een krachtvoerbox. En elk ledje staat voor een krachtvoersoort. Blauwgroene leds die oplichten en weer doven geven aan dat de voerbox gereed is voor gebruik. Wordt er een led helder blauw? Dan herkent de voercomputer een koe. Wordt hij groen? Dan draait een van de motoren en wordt er dus krachtvoer verstrekt. En kleurt de led geel? Dan heeft de koe het voer op. Is de led oranje? Dan is er iets fout.

Mobiele telefoon
Het kalibreren van het systeem is eenvoudig. Na het indrukken van een knop in het systeem geeft het station tien porties voer, die weeg je. Die eindwaarde voer je in en het systeem is gekalibreerd. De besturingskast is met een mobiele telefoon, een tablet of een computer te benaderen. Hij zet namelijk zijn eigen wifi-hotspot op. Handig, want op die manier kun je de ingebouwde webserver raadplegen. Die geeft alle informatie van het systeem en –belangrijker nog – van de gevoerde koeienweer. Je kunt zien hoeveel krachtvoer het dier heeft gegeten en je kunt de krachtvoergift bijstellen. Per groep of individueel. Door de kast op een bedraad netwerk aan te sluiten, zijn die gegevens ook via internet, vanuit huis of vanaf elk willekeurig ander adres te raadplegen en aan te passen. Daarnaast zorgde Hanskamp ervoor dat het systeem met de bekende Taurus-koppeling ook te koppelen is aan veel bestaande automatiseringsprogramma’s. Zo kun je de rantsoengegevens in dat programma wijzigen en bijhouden. Alleen CRV’s Veemanager werkt nog niet.
 

Blijf op de hoogte

We houden u graag op de hoogte van onze ontwikkelingen en innovaties

 • Hanskamp innovaties
 • Uniek
 • Met beide benen in de praktijk
 • Innovatief en praktisch
 • Doordacht, degelijk, duurzaam
 • Koecomfort ten top
 • Exacte dosering van krachtvoer en additieven
 • Maatwerk
 • Universele systemen
 • Punten voor de Maatlat duurzame veehouderij
 • Bewezen kwaliteit

Direct advies

Bent u op zoek naar de juiste oplossing voor uw veehouderij?

Adresgegevens

 • Hanskamp
 • Broekstraat 17
 • 7009 ZB Doetinchem
 • Nederland

Openingstijden

 • ma t/m vr. 8.00 - 17.00 uur
 • Telefoon:
 • Fax:
 • E-mail: